Moj izletnički dnevnik
www.alienri.bloger.hr
Što je zapravo ovaj site?
Kako su nekad planinarski dnevnici bili lijepa stvar u kojima smo opisivali naše izlete, lijepili fotke sa izleta... u današnje vrijeme takav pristup postaje totalni "old fashion". Sva ta današnja moderna tehnologija, mobilteli zamijenjuju telefone, GPS uređaji kompase... tako bi ovaj blog trebao zamijeniti moj planinarski dnevnik.
Možda u ovom blogu nađete ideju za neki zgodan izlet.
Blog
četvrtak, kolovoz 27, 2009
 
Datum: 09. kolovoz 2009.
 
Na popisu mojih želja vrhova koje sam želio obići za vrijeme godišnjeg odmora bila je, između ostalog, Bjelolasica. Par dana prije imali smo tu nesreću da nas vrijeme nije htjelo na Risnjaku, pa smo nekako brižljivo birali termin i izabrali sunčanu nedjelju.
Bilo je raznih ideja kako do Bjelolasice, mi smo izabrali najbliži mogući, a polazna točka bila je Vrbovska poljana. Do Vrbovske poljane dolazi se najlakše iz sela Begovo razdolje. Na izlazu iz Begovog razdolja imali smo zanimljiv prizor  Eto, samo da znate

 
Nastavili smo po makadamu u dužini od 8km. Moram naglasiti da je makadam bio u izuzetno dobrom stanju. Dolazimo na Vrbovsku poljanu i parkiramo odmah ispod putokaza na glavnoj cesti.Pogled na Bjelolasicu sa Vrbovske poljane:


Moram naglasiti da je sam uspon dosta strm i naporan. Vrijeme uspona je u trajanju od cca. sat vremena. Ako ste malo lošije kondicije, dodajte jos kojih 10% do 20 %.

Pri usponu dolazimo na račvanje puteva, mi odabiremo put prema vrhu.Uspon završava na sedlu između Bjelolasice i ostatka grebena

Pogled koji se pruža je zaista fantastičan. Uspjeli smo složiti jednu panoramsku snimku


Evo još nekoliko zanimljivih slikica...

Pogled na Vrbovsku poljanu:


Greben Bjelolasice:


Pogled na Samarske stjene:


Klek:


Napuštamo vrh i upućujemo se prema skloništu J.Mihelčić. Bacamo zadnju fotku vrha i krečemo...U vrlo kratko vrijeme laganim hodom po grebenu dolazimo do skloništa.

 
Nastavljamo dalje od skloništa do račvanja puteva na koje smo naišli prilikom uspona i dalje prema Vrbovskoj poljani. 

Od Vrbovske poljane možete dalje prema Matić poljani i planinarskom domu na Tuku. Mi smo izabrali sve to obići sa autom. Kako naš auto nije predviđen za makadamske izazove morali smo se vratiti u Begovo razdolje i dalje prema Mrkoplju i Tuku. Od tuda se penje u brdo makadam u solidnom stanju do Matić poljane.

I što reći na kraju... dan je bio lijep, uspon naporan, pogled predivan... Bilo me je malo frka medvjeda pa sam cijelo vrijeme šumom zviždao i pjevušio. Pogodili smo termin druge ture malina tako da smo ih pobrstili u podnožju i sa tako zadovoljnim želucima sve to kasnije zalili pivom u domu na Tuku  Sve u svemu lijepo provedena nedjelja u prirodialienri @ 12:57 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare